בכל לילה כשאנחנו הולכים לישון יחד עם מערכות שונות בגופנו שלוקחות זמן מנוחה, מערכות רבות מתחילות לפעול ומבצעות תהליכים שחיוניים להמשך תפקודנו הנורמלי בחיי היום יום. חקר השינה נחשב לתחום מחקר שעדיין בשלבי התפתחות ולא כל פעולותיה של השינה ידועות לנו, אך כיום כבר ידוע שלאדם הממוצע דרושות כ-7.5 שעות שינה בלילה, שלשינה חשיבות גבוהה ליכולת התפקודית של האדם ושלמעשה אנו מבלים שליש מחיינו בשינה, בממוצע. אז מהן תפקידיה של השינה? מהן הפרעות שינה? מהי מעבדת שינה? מתי מומלץ לפנות למעבדת שינה? ומה בדיוק קורה שם?
תפקידי השינה
מבין התפקידים אשר מיוחסים לשינה, אחד החשובים הוא הפרשת חומרים אשר חשובים לתפקודו התקין של גוף האדם, כגון הורמון הגדילה אשר מופרש במהלך שינה וקורטיזול אשר מופרש בעיקר במהלך שינה ואחראי בין השאר על המטבוליזם בגוף, על רמת הגלוקוזה בדם ועוד. מלבד זאת שינה תורמת לחידוש מתווכי העצבים בגוף, מהווה כמקור לשמירת אנרגיה, תורמת לסידור מחדש של הקשרים הנוירונים במוח ותורמת לתהליכי הלמידה והזיכרון. בנוסף, השינה משחקת גם תפקיד חשוב באיזון המצב הנפשי ויציבות מצב הרוח.
מהן הפרעות שינה?
הפרעות שינה באופן כללי כוללות כל מצב בו תהליך השינה הטבעי שלנו מופרע ומוביל בסופו של דבר לשינה לא איכותית אשר לא נותנת מענה לצרכי הגוף והנפש. מבין הפרעות השינה המובהקות ניתן למצוא אינסומניה שהינה חווית קושי קיצוני להרדם (נדודי שינה), שינה לא רציפה שמובילה להפסקת השינה וערות במהלך הלילה, נחירות אשר גורמות להפסקת הנשימה במהלך הלילה או להתעוררות עם גרון יבש, קימה מוקדמת בבוקר, שינה לא איכותית אשר מובילה לתחושת עייפות וחוסר ריכוז במהלך היום, או פשוט תחושת ישנוניות במהלך היום אשר מובילה להרדמות בפעילויות פסיביות שונות כמו קריאת ספר, צפייה בטלוויזיה או נהיגה.
מהי מעבדת שינה?
מעבדת שינה הינה מקום אשר מיועד לבדוק מה בעצם קורה לנו בזמן שאנחנו ישנים באמצעות תצפית של אנשי מקצוע, מכשור טכנולוגי ורפואי ואמצעי הקלטת סאונד ווידאו אשר מאפשרים לעקוב אחר נחירות, דיבור מתוך שינה ופעולות נוספות שלפעמים אותו אדם מבצע ללא מודעות ובמהלך שינה לא איכותית. מעבדות שינה מעוצבות בדרך כלל באופן בלתי מאיים ונוח אשר מאפשר למאובחן לדמות שינה רגילה כאשר בכניסה למעבדת השינה האדם אותו מאבחנים מתחבר (באמצעות טכנאי) לאלקטרודות שונות ולחיישנים שתפקידם לעבד ולמסור את הנתונים הרלוונטיים למאבחנים.
מתי וכיצד מומלץ לפנות למעבדת שינה?
פנייה למעבדת שינה מומלצת לכל אדם אשר מרגיש חווית שינה לא איכותית, או שמוצא את עצמו עייף במיוחד, חלש ולא מרוכז במהלך היום למרות שישן את כמות השעות הנורמלית, מבין ההפרעות שניתן בגינם לפנות למעבדת שינה ניתן למצוא כל אחת מההפרעות המוזכרות בפסקה למעלה (עייפות, נחירות, אינסומניה, שינה לא רציפה, ערות מוקדמת) או כל תסמין אחר שיכול להראות על שינה ירודה ולא איכותית. את ההפניה למעבדת שינה ניתן לקבל על ידי רופא המשפחה או ע"י רופא אף אוזן גרון אשר יוכל לקבוע האם נדרש ביקור במעבדת שינה.
אולי גם יעניין אותך:
הרצאה: איך לשפר את איכות השינה שלכם
דום נשימתי בשינה – כל מה שאתם צריכים לדעת
מה קורה במעבדת שינה?
במעבדת שינה כשמה כן היא ישנים, ההגעה למעבדת השינה מתרחשת בדרך כלל בשעות הערב כאשר בהתחלה מוקדש זמן לחיבור האדם הנבחן לאלקטרודות השונות ולחיישנים בהם משתמשים, בשעה 23:00 מתבצע כיבוי אורות ובשעה 6:00 בבוקר השקמה כאשר התהליך דורש מספר מפגשים שלאחריהם מתקיימת פגישת ייעוץ מסכמת לאחר איסוף כל הנתונים.
ביקור במעבדת שינה:
חוששים שהשינה שלכם לא איכותית? חווים משהו מהפרעות השינה המוזכרות במאמר, זה הזמן ללכת לרופא ולבדוק האם גם לכם מומלץ לבקר במעבדת שינה ולבדוק מה באמת קורה בזמן שאתם ישנים.