מדיווחים שונים אנו למדים שכ-79% מבעלי חיות המחמד נוטים לאפשר לחיות לישון איתם במיטה. למרות הפופולריות של מנהג זה, רופאים וגורמים וטרינריים שונים, שותפים להצהרות המתנגדות לשותפות-המיטה בין בני האדם וחיות המחמד שלהם ממגוון סיבות. בואו ונבחן מדוע:
מכיוונם של גורמים רפואיים שונים, ההזהרות ממנהג זה נובעות מדאגה לבריאות האדם. מיקרים מוכחים של הדבקות בדלקות עור שונות ושפעת החזירים לדוגמה, נותנים רוח גבית להנחה שאנשים החולקים את מצעי מיטותיהם עם ידידיהם הפרוותיים, נוטים לחלות ביתר קלות.
אמנם אפשרות זו היא יותר מתקבלת על הדעת אצל אנשים הסובלים מדיכוי מערכת החיסון (לדוגמה- חולי HIV חיובי, אנשים שעברו השתלות איברים או מטופלי כימותרפיה). המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב אינם מזהירים קבוצות סיכון אלו מפני התנהגות זו ספציפית, מעבר להזהרות הרגילות לאנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת. למעשה, בכל הנוגע למחלות מדבקות, רופאים וקבוצות וטרינריות מסכימים שיש מעט מאוד ראיות שחיות מחמד בריאות, ומטופלות היטב, מסכנות באיזושהי דרך את בני האדם. לעומת זאת, רוב הסיכויים הם שבני האדם יעבירו מחלות מאחד לשני במיטה, מאשר חיות המחמד.
אז זה בטוח לישון עם חיית המחמד שלי?
לא בדיוק.
"למרות שאין זה שכיח אצל חיות מחמד בריאות", נכתב ע"י המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב בשנת 2011, "הסיכון למעבר של חיידקים זואונוטיים (כאלו העוברים מבעלי חיים לבני אדם) ממגע תכוף וקרוב בין חיות המחמד לבעליהן דרך שינה משותפת, נשיקות או ליקוקים, הוא אמתי ומתועד במקרים של זיהומים מסכני חיים כגון מגיפת הדבר."
ישנם גם וטרינרים הטוענים שלאפשר לכלבים לישון במיטות המיועדות לבני אדם אינו דבר חיובי מבחינה התנהגותית. גורי כלבים המועדים יותר לבעיות עם התנהגות אגרסיבית, עלולים אכן לפתח בעיות אלו אם ישנו עם בני האדם. אילוף גם יושפע ממנהג זה אם מיטות בעלי הבית תתפוסנה את מקומן של מיטות הכלבים. לכן מומחים להתנהגות כלבים טוענים, ששינה עם כלבים צריכה להדחות עד לאחר סיום תהליך האילוף ובגרות חברתית הושגה. בנוסף, מומלץ שלא לתת להם לזחול מתחת לשמיכה שלכם, אלא לישון מעליה.
מידע לבטיחותכם:
בכדי לצמצם את הסיכונים הבריאותיים הקשורים בהכנסת חיית המחמד למיטה וסוגים אחרים של מגע קרוב עם חיות המחמד, המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב ממליצים על טיפול וטרינרי שוטף. טיפולים אלו כוללים חיסונים עדכניים, טיפול תרופתי במחלות ושימוש בחומרים דוחי פשפשים וקרציות, מכיוון שלעתים תכופות, אלו נושאים בקטריות ומחלות היכולות לעבור לבני האדם גם כן.